Očitovanje Sindikata veterinara Hrvatske na incidenta sa nalazom salmonele u namirnicama uvezenim iz Poljske i Italije

21/11/2016

Napominjemo da veterinarska inspekcija već godinama sustavno i stručno vrši nadzor nad prometom hrane životinjskog podrijetla u objektima u Hrvatskoj, kroz redovite preglede ,uzimanje uzoraka i monitoring cijelog sustava. Tisuće uzoraka se odmah po pregledu šalje već godinama , na analizu u ovlašteni laboratorij, pa se sukladno rezultatima sprovode za to predviđene mjere.

Isto bi trebale raditi i veterinarske službe u zemljama iz kojih nam stiže hrana, no to očigledno nije uvijek slučaj, pa se krivica za uvoz i distribuciju takvih proizvoda sa uvoznika nikako ne može prebacivati na našu veterinarsku inspekciju. Također oštro odbacujemo navode sanitarnih djelatnika da se radi o nedovoljnoj educiranosti ili kakvoj drugoj greški u radu naše inspekcije jer očito nisu dovoljno informirani. Upravo je veterinarska služba ta koja godinama od same proizvodnje ,prerade i distribucije domaćih proizvoda redovito i stručno nadzire cijeli proces, pa se time već godinama onemogućuju ovakvi slučajevi.

Također treba naglasiti da su u pitanju vakuumirani proizvodi, i da su porijeklom iz zemalja članica EU ,dok veterinarska inspekcija može pregledavati na granici samo hranu iz takozvanih trećih zemalja, što pogoduje isključivo uvoznicima. Javnost mora biti upoznata i upozorena na mogućnost masovnih trovanja posebice u vrijeme predstojećih blagdana i povećane potrošnje hrane i pića. Istovremeno pozivamo i nadležno Ministarstvo da izmjenom za sada diskriminirajućih propisa poveća veterinarskoj inspekciji mogućnost djelovanja , te da konačno i adekvatno plati njihov rad, jer su najniže plaćeni ,najslabije opremljeni i najčešće izloženi sasvim neprimjerenim napadima i pogrešnoj predodžbi javnosti.

SINDIKAT VETERINARA HRVATSKE

Zagreb, Heinzlova 34